De wonderen zijn de wereld nog niet uit - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Leoniek Vaal - WaarBenJij.nu De wonderen zijn de wereld nog niet uit - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Leoniek Vaal - WaarBenJij.nu

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Blijf op de hoogte en volg Leoniek

19 April 2013 | Nepal, Kathmandu

Hoi lieve luitjes

Hoe is het leven bij jullie? Na de sneeuw, de regen en de zon? De bloemetjes in bloei en de vogeltjes die jullie wekken? Heerlijk toch die lente!

Vrijdag 5 april alle documenten voor visumaanvraag ingediend. We hadden gelukkig alle papieren, maar ze stelden maar weinig vragen. Goed of slecht teken?? Geen idee! De donderdag daarop mochten we terug gaan om het verdict te horen. Och, ik heb 2 nachten bijna niet kunnen slapen hierdoor! En dan krijg je te horen dat de consul nog geen beslissing heeft gemaakt, dus maandag terug!! Aaaaaaa, al die spanning voor niets! En nog 4 dagen vol spanning afwachten! Vreselijk! Zeker als je weet dat je vriend Ramesh een extra interview en visum heeft gekregen.
10 dagen later, maandag 15 april: “Meneer Thapa, je hebt het visum van 21 juni tot en met 18 september. Kom je aanmelden voor 26 september zodat we weten dat je terug bent. Veel plezier”. Of het zo precies is gegaan, weet ik niet, want ik mocht niet mee binnen! “Waaaaaaaaaaaaaaaaaaauw, Fantastisch zeggen jullie nu allemaal!” Of jullie zeggen “ja, dat wisten we eigenlijk al.” Alles toch iets vlotter gegaan dan verwacht, dus heel content!!
Marco Borsato zegt “de meeste dromen zijn bedrog”, maar ik droomde steeds dat Robin na een week zijn visum had, dus die droom werd gelukkig werkelijkheid!

We hebben het visum, dus enkel nog vliegticket boeken en alles is rond! Mja, dat was toch ook een aparte beleving hoor… Op het moment dat je echt internet nodig hebt, heb je dit natuurlijk niet… Dus naar internetshop in Thamel en met papa skypen. Ik wilde het eerst boeken, maar op het einde heb je dat bakje van de ING nodig als controle en ja dat had ik natuurlijk niet hier!! Dus papa toch maar laten boeken.. man man, na veel gevloek en gepuf toch kunnen boeken (Dankjewel papie). Volgend probleem: op ticket hadden we Rabin Magar geschreven, maarrrr het is Rabin Thapa Magar. Snel even bellen naar het nummer dat er bij stond en gelukkig (!) kon de naam kosteloos veranderd worden. Ik was net op tijd met het bellen!
Nu hadden we dus ticket Delhi – Brussel, maar nog geen ticket Delhi – Kathmandu. Waarom 2 verschillende tickets denken jullie nu? Kort uitgelegd: op die manier kan hij samen reizen met zijn vriend Ramesh (ook een Nepalees). Na alles te hebben ingevuld krijg ik op het einde de info dat de persoon die vliegt visa kaart bij zich moet hebben en als dit van een andere persoon is, mag hij niet vliegen. Dusssss nog geen ticket tot Delhi. Maar dat lukt ons wel …

We beseffen het beide nog niet helemaal, maar dat zal wel nog komen. Het is echt leuk dat we nu zeker weten dat Robin naar België kan komen! Eindelijk kunnen we plannen. Gisteren een lijstje gemaakt met waar we allemaal naartoe willen. Soms zal Robin alleen reizen, want er moet bij mij wat geld in het laatje komen! Yihaaaaa, eindelijk zullen jullie Robin ook eens ‘live’ ontmoeten. Eens wat anders dan verhalen en foto’s he.

Op AIA nu vakantie omdat het schooljaar is afgelopen. Het volgende schooljaar (2070), mag ik er blijven werken. Afgelopen zaterdag hadden ze Parent’s day. Te vergelijken met ons schoolfeest. Nu ja, ongeveer toch! Hier 2.5u speeches, zanger die 2 liedjes komt zingen, prijsuitreiking voor 1ste-2e-3e plaats van examens en dan gelukkig de kids die toneel spelen, zingen en heel veel dansen. Die kledij was echt wel prachtig en het dansen ook! Ik zie echt graag het Nepalese/Hindi dansen. Het wordt echter niet per klas gedaan. Sommige kids komen 4 keer op het podium en sommige kids dan ook helemaal niet.
Ik hou heel veel van dansen en enkele vrouwelijke leerkrachten lieten hun danstalent ook zien, dus ik deed lekker mee! Het is toch even anders dansen, maar het was echt leuk! In sari stappen/dansen is niet makkelijk, maar ik heb het er goed vanaf gebracht! Heb veel leuke complimenten gekregen! Helaas heeft de verkeerde persoon de camera gehanteerd, dus de video die ik heb is de slechtste die ik ooit gezien heb! Lopen van de ene naar de andere kant, soms de voeten die gefilmd worden. Mja, vreselijk en vind ik ook heeeel jammer.
De ‘show’ duurde van 11u30 tot 19u!!! Veeeeeels te lang!

Een leerkracht van AIA is ook opnieuw vader geworden dus mochten we er allemaal heen. De school had een cadeau gekocht en toen we het kindje zagen, zei één van de leerkrachten dat het de gewoonte is om het baby’tje wat geld te geven. Dus 10 rupee (10 cent) gegeven. Is voldoende.
Daarna kregen we een glaasje cola en mochten we aanschuiven voor buffet: rijst, groenten en dal en als dessert yoghurt. Alles werd verzocht door een catering. Het was niet pikant dus heel lekker. Na het eten gingen ze allemaal meteen weg. Een iets ander geboortefeest dan wij kennen…

Dan hadden we ook nog het festival Holi, festival van het kleur en het vieren van het begin van de lente! Heerlijk feest.

Eerst zijn we naar een bejaardentehuis geweest in naam van Reaping Hope (organisatie van Robin, zijn broer en neef. Neem gerust een kijkje op internet…). Daar kregen ze allemaal een pakje koekjes en gaven we hun een mooie rode grote streep op hun voorhoofd! Zij vonden het natuurlijk ook heerlijk om ons in te smeren en het was nog leuker om ons hele gezicht wat kleur te geven! Och, wat hadden ze een plezier. Echt leuk om hier naartoe te zijn geweest. Die lach op hun gezicht is echt heerlijk. Ze krijgen hier namelijk geen of bijna geen bezoek en doen de hele dag in principe niets. Best wel zielig hoor..

Daarna zijn we naar Liesbeth haar appartement gegaan en op weg daarheen enkele keren met water bekogeld geweest. Velen staan namelijk op het dak of aan de kant van de weg en trakteren de voorbijgangers met water. Vervolgens naar Basantapur. Liesbeth en haar vriend Ramesh op de fiets en wij op de motor. Mja, als buitenlander op de fiets door de straten tijdens Holi veeeel kleur!!! Liesbeth was al helemaal besmeurd voordat we op Basantapur (Durbar Square) aankwamen. Het schijnt pijn te doen als ze waterballonnen gooien (maken ze van kleine zakjes, niet van ballonnen).

Op Basantapur was de muziek goed aan het draaien en gingen alle Nepalezen los! Hier en daar weer besmeurd worden met kleur in je gezicht door mensen die je helemaal niet kent. Mja, als buitenlander ben je toch een beetje het doelwit. Ik ben blij dat ik mijn bril aan had want dan kunnen ze niet heel je gezicht inwrijven.
Achteraf mochten we bij Liesbeth een heerlijk warme douche nemen! Het was echt een leuk feest! Zeker iets om mee te maken! Jammer dat wij dit niet hebben.

Ik ben ook weer eens naar het LDC geweest. De plaats waar ik 2.5 jaar geleden vrijwilligerswerk heb gedaan. Samen met Robin en Stefan (Nederlandse vriend van Robin die daar ook vrijwilligerswerk heeft gedaan en nu weer voor 4 maanden in Nepal is) was het leuk om hun allemaal nog eens terug te zien. Sommige kinderen zijn gegroeid en daarom had ik toch wat moeite om ze te herkennen. De didi’s kenden me ook nog als de persoon die het dansje heeft aangeleerd (Jai Ho van de film Slumdog Millionaire).

We zijn niet in Nepal als er niet NOG eens een staking was!2 weken terug dus weer geen voertuigen op straat! Heerlijk rustig om te wandelen! En toch was ik bijna omver gereden door een busje van de overheid. Het moet toch lukken he.

Toch nog even mijn frustratie kwijt: als ik op straat loop, vinden de mannelijke Nepalezen het heel leuk om altijd ‘Hello, how are you?’ te zeggen. Man, dit wordt echt vervelend hoor! Laat me toch gewoon stappen zonder steeds wat te zeggen. Ze doen dit toch ook niet de hele tijd met Nepalese vrouwen veronderstel ik?! Ook kinderen zijn hier heel goed in: “hi, how are you? Where are you going? Where are you from? Give me chocolate! Of iets vriendelijker: you have chocolate?”. Of ze roepen vanaf het dak “hi, hi, hi”. Och man, in het begin zei ik wat terug, maar nu echt niet meer. Ik ben dit een beetje beu. Dit ga ik dus NIET missen!!

Hierna nog 2 blogs en dan ben ik weer terug in België. Enkele dagen terug wist ik niet of ik hier echt blij mee moest zijn of niet, maar nu ben ik echt wel happy! Ik moet Robin maar een weekje missen, dus ik kan stiekem wel een beetje aftellen.

O ja, Happy Nepali New Year (vorige week zondag). We zitten nu in het jaar 2070

Zo, dit was het weer voor deze keer!
Dikke zoen xxx

• 19 April 2013 - 08:41

Ellen En De Rookers:

Yoehoe....ik ben de eerste, haha!!!
    Fijn om weer te lezen en foto's te zien en natuurlijk super vooruitzicht!!!!!
    Ik had je al gemaild en maak het nu niet langer want ik moet te sporten zo......

Geniet nog maar lekker in "jouw Nepal" , want zo mag je het toch wel een beetje zien nu na zo'n lange tijd!!

XX Ellen

• 19 April 2013 - 09:44

Stefanie De Trog:

Haha Nike toch!! Wat een geluk dat je onderaan in je bericht erbij zet dat het in Nepal nu wel degelijk 2070 is, ik dacht al dat je iets gedronken had toen je dit schreef :D
    De parents day doet mij zo denken aan de schoolfeesten van toen we klein waren! Hoewel, een uur of 2 schoolfeest was toch al lang genoeg voor mij hoor.
    Hoe oud was de baby toen je die foto trok? Zulke grote ogen dat hij of zij heeft!
    En lees ik het goed dat Robin op 21 juli arriveert in België? Ik kom die dag ook terug naar België na 16 dagen Senegal en Gambia! Wie weet zie ik jullie op de luchthaven hihi :) Jullie mogen mij sowieso dan eens bij je thuis verwachten als ik terug ben!

Mijn stage zit er ondertussen op! Vorige week vrijdag was de laatste dag. Nu nog 10 dagen werken in mijn papa zijn huis en dan verhuizen we. Deze zaterdag gaat jouw lieve mama zelfs koken voor onze helpers! Tis toch een schatje he ;-)

Zo, dit was een kleine update, zo meteen ga ik terug gaan schuren en schilderen.... Amai ik ga toch blij zijn als die werken voorbij zijn hoor!
    En nog een keer: joepie!! Ben blij voor jou en Robin dat hij naar België kan komen!

Dikke kus
    Sté

• 19 April 2013 - 09:46

Stefanie:

Trouwens, ben trots op mijzelf dat ik eens zo snel reageer op jouw blog haha :)

• 19 April 2013 - 10:26

C&C:

Dag Leoniekske!
    Tof dat Robin naar België mag komen! We kijken er al naar uit om hem te ontmoeten!
    Stel het daar nog goed en tot heel binnenkort!
    Ps: Je moet gewoon terug antwoorden : How do YOU do :-) of uw Sari dagelijks aantrekken!
    xx

• 19 April 2013 - 16:50

Viva:

Hoi Leoniek,

Nog een geluk dat jullie nog jong en heel gezond zijn want anders hadden we nu een grijze Leoniek en Robin van de stress!
    Nog even genieten van het "speciale" maar mooie Nepal en dan SAMEN naar het voor jou goed gekende België. Amai ik ben benieuwd wat Robin er van zal vinden.
    Ik hoor het allemaal wel van je mama, we moeten begin juli maar samen eens naar de cinema hihi.
    Groetjes

• 16 Mei 2013 - 12:00