Zonder toeter kan je niet rijden!
Door: leoniekvaal
Blijf op de hoogte en volg Leoniek
01 Augustus 2010 | Nepal, Kathmandu
Hier ben ik weer! Deze keer typ ik eerst mijn tekst op mijn eigen computer (heb ik ten minste azerty :)) en zet het dan online. Gaat iets sneller en makkelijker. Kan ik gewoon verslagen typen op word.
Nu even nog een korte anekdote van op het vliegtuig: Tijdens onze vlucht naar Delhi kregen we een warme maaltijd. Ik nam de kip en daar zaten ook koude groenten bij. Dat waren komkommer en tomaat. Bovenop lag ook nog iets groens… Ik vroeg aan Annabeth of het pikant was. “Nee hoor”. Dus ik neem een grote hap. Net toen die binnen was en begon te kauwen, besefte ik: “AAAAA een chilipepertje!” **** dit is heet!! Man, mijn mond stond in brand, mijn ogen stonden in tranen doordat het zo pikant was. Een beetje suiker nemen, zegt Henk. Dat hielp een beetje. Dan wat brood eten… Jach, na een kwartier ging het iets beter. Mijn les hieruit: proef steeds een heel klein stukje als je niet meteen weet wat het is! Het kan wel eens heet zijn…
Dit gezegd zijnde, mijn eerste indrukken van Nepal:
Verkeerschaos: de mensen steken gewoon over tussen de auto’s, iedereen steekt gewoon voorbij, geen verkeersborden, wel heel af en toe een stoplicht, maar dat wil niet zeggen dat iedereen stopt natuurlijk!. TOETEREN à volonté, je wordt er echt gek van. En als je wandelt verschiet je echt, maar dat zal wel wennen zeker. Soms staan er ook politieagenten om het verkeer te regelen. Maar ik begreep van René Veldt dat je die gewoon voorbij kan rijden ook al fluiten ze. Ze staan daar gewoon en hebben geen vervoer om achter je aan te gaan. Ze hebben hier dus vrij weinig gezag! Iets heel anders dan in België of Nederland dus. Zelfs al nemen ze je vast, gewoon doorrijden zegt René. Oke dan maar…
Verder zijn er heel veel kleine winkeltjes, zijn de mensen vriendelijk en valt het eten echt wel mee. Tot nu toe nog geen last van mijn darmen. Mama en papa: ik heb vanavond (zat 31 juli) spinazie en champignons gegeten en nee ik lust het nog steeds niet… :) . En thee zal ik hier ook leren drinken denk ik. “Thea or coffee?” Koffie moet ik echt niet, dus thee dan maar. Ik kan toch niet altijd cola of fruitsap drinken e. Kriek hebben ze hier jammer genoeg niet. Bier wel, misschien moet ik dat ook leren drinken.. :)
Het stinkt hier minder dan ik had verwacht. En er ligt ook minder afval op straat dan gedacht. De koeien staan en liggen gewoon in het midden van de straat te dutten en ze laten ze gewoon liggen. Ook honden liggen echt rustig te slapen aan de kant van de straat. Ze kijken niet op of schrikken niet. Verder hebben we ook al enkele apen gezien. He is echt hartverscheurend als je kinderen op straat ziet slapen. Hier wil je echt wat voor doen, maar dat is echt niet makkelijk, want het is er niet één, maar duizenden…
Al die indrukken vallen gewoon niet te omschrijven. Ik probeer er eens foto’s op te plaatsen en dan zien jullie ook wat.
Vandaag zijn we naar Sankhu, het Hamro Gaun gereden met René. Een slaapgebouw voor de jongens en één voor de meisjes, dan het hoofdgebouw. Daarnaast het Day Center waar les wordt gegeven aan kinderen uit de buurt (voor ongeveer 45 kinderen). Verder ook kleine vijvertjes, een moestuin en een riviertje. Er was ook veel technische uitleg over hoe de energie wordt geleverd, water wordt gezuiverd, …. Dit was allemaal heel interessant, maar te moeilijk om na te vertellen. Er werd echt over nagedacht. Ook de kinderen die daar zitten ontmoet. Echt een heel mooi project!! Er worden echt goede dingen met het geld gedaan!
O ja, nog even een klein verhaal over het “poepmeneertje”. Er lag in het riviertje dat bij het center hoorde steeds stront en René vroeg zich af hoe dat kwam, want dat is toch echt niet prettig hé! Iemand vertelde hem dat er een man steeds in kwam poepen. Nog geen vijf minuten nadat dat werd gezegd, kwam de man langs. René er stiekem achteraan. Net toen zijn broek op zijn knieën hing, trok René drie foto’s. “En nu opzouten!”, zei René. “Maar ik kom hier al twintig jaar twee keer per dag poepen”, zei het poepmeneertje. “Kan mij niet schelen. Je gaat nu weg”. En dan begon René met stenen te gooien. De meneer is nooit meer teruggekomen…
Vandaag ook even zonder stroom gezeten. Ja dat is toch echt wel raar. Thuis zie je dat als een evidentie en is het heel raar als de stroom uitvalt. Hier is dit normaal. Er is zelfs een schema met wanneer de stroom wordt afgesloten. Het wordt dus op vaste tijdstippen uitgeschakeld en iedereen krijgt daar een rooster van. Gek toch?!
Annouschka en Jytte zijn vandaag ook aangekomen. Zij hebben gelukkig hun koffers wel. O ja, voor ik het vergeet: Annabeth haar bagage is vandaag ook toegekomen, maar die van Henk niet. Heel raar omdat we dezelfde vlucht hadden. Ik hoop echt van harte dat het morgen aankomt. Dit is echt kl***. Morgen dus terug naar het vliegveld.
Goed, morgen (zondag 1 aug) een dagje chillen. We hebben nog niet echt plannen. En maandag start dan de introductie 10 daagse. Eerst wat Nepalese les en donderdag gaan we naar het Chitwan Park en daarna naar Pokhara. De trip naar de Tibetaanse grens komt later. Ik heb er echt enorm veel zin in. Nadien krijgen jullie een verslagje.
Momenteel zit ik in het restaurantje Gaia. Hier kan je echt lekker eten. Als ontbijt kan je zelfs eitjes nemen. Vandaag was het yoghurt met muesli en fruit. En thee uiteraard… Het begint te wennen die thee. Ik begin het lekker te vinden denk ik… :)
Valerie: Ik ben je verjaardag niet vergeten hoor. Ik heb gewoon geen bereik. Dus bij deze: gelukkige verjaardag!!!! Hopelijk heb je er van kunnen genieten en een klein feestje of zo kan ook …
Vanavond krijg ik een gsm nummer en dat laat ik jullie dan wel even weten . We denken dat jullie mij wel goedkoop kunnen bellen, dus ik ben telefonisch bereikbaar. Smsjes sturen mag altijd. Verwacht echter niet dat ik altijd terugstuur. Ik probeer zoveel mogelijk te mailen. Jullie moeten NIET sturen of bellen op mijn Belgisch nummer. Dat gaat niet! Ik heb geen bereik.
Tijdsverschil: 3u45 min
Blijf massaal reacties sturen, want dat is echt leuk! Jullie mogen ook steeds leuke verhalen sturen!
Thijsie: hoe lukt het aanleggen van het zwembad een beetje? Wanneer is de volgende rugbytraining? Dan denk ik eens aan je!
Hopelijk zijn jullie tot het einde van het verslag geraakt…. Het was een lange!
Even een foto van de augustusgroep (kan je een gezicht kleven op de namen). bovenaan vlnr: Ans, Annouschka, Jaap, ik, Henk. Onderaan vlnr: Annabeth, Jytte en Rene (kon op het laatst niet meer mee wegens ziekte :-()
Mwai (kiss in Nepalees)
01 Augustus 2010 - 06:28
Piet:
Hoi Leoniek,
Leuk om s'morgens om 8.00 uur reeds een verslag van je te lezen. Eindelijk de eerste.Vind het tof dat je de gewoonten zoals thee drinken alreeds gaat aanleren. Ben vanochtend om 7.30 uur naar de bakker gegaan, niet te doen he. Stonden zeker 20 mensen buiten reeds te wachten. En weet geduldig als ik ben heb ik netjes aangesloten bij de rij. Toch 25 minuten heerlijk gestaan. Goed voor de spieren. Vandaag zijn Rob en Sandra er nog. Zij mogen kiezen what to do. Biken,naar Gent of een stuk fietsen met ons vieren.
Goed dat je je eigen netbook kan gebruiken, dan zit je niet te worstelen met de a,z,en nog wat letters. Leoniek geniet van je dagje daar in het noisy Kathmandu, lekker niets doen en veel indrukken opzuigen.
Geniet ervan.
Dikke kus Piet. -
01 Augustus 2010 - 08:20
Ik Weer !:
Dag Nikes,
Het is nu zondag 10.20 hier, en ik ben om verse groentjes en fruit geweest naar de markt deze morgen (Om 8 uur al ;-) Morgen moet ik om half 8 in Zaffelare staan voor het zwembad, en om 20 uur heb ik weer een training ... Je gaat me niet meer herkennen als je terug bent. Leuk om ook foto's door te krijgen ... Ik kijk elke dag enthousiast op de site hopend op een nieuw berichtje ... Ik wacht vol ongeduld op je nieuwe Nepalese nummer xxx -
01 Augustus 2010 - 10:00
Je "Franse Tante":
Wat gezellig zo'n uitgebreid verslag en ik zie het helmaal voor je hoe je je verbaast over de verkeers"chaos", maar dat went gauw hoor.
Voor wat betreft het eten: ik kan er niet genoeg op hameren om echt voorzichtig te zijn met wat je eet en dan vooral koud eten zoals komkommer, sla, ijs en al geschild fruit. Ik heb zelf een keer in India de grote fout begaan om in een chique hotel een milkshake te nemen omdat ik zo'n zin had in iets kouds. Nu dat heb ik geweten.....zo ziek als een hond.
Dan vind ik de reactie van René wel erg heftig om met stenen te gooien...... Wat ik altijd heb geleerd is om in het Verre Oosten nooit kwaad te reageren op een oosterling want dat is gezichtsverlies voor hen. Beter met tactische woorden je ongenoegen uiten.
Ben benieuwd of je de Yak-thee ook lekker gaat vinden.... want dat zal je ook vast wel een keer aangeboden krijgen.
Geniet van alle nieuwe indrukken en blijf vooral gezond!
Dikke kus vanuit la douce Provence,
Ineke -
01 Augustus 2010 - 16:03
Mamaatje:
Hey schat, wat leuk om al je verslagjes zeg maar verslagen te lezen. Ben superblij dat alles zo super loopt op de bagage na, hoop dat Henk toch zijn koffertje terug heeft. Vandaag met Rob en Sandra naar Gent geweest, lekker weer en heel gezellig. Nog wat gegeten thuis en ze zijn net vertrokken terug naar Nederland. In ieder geval voor iedereen van jullie een fantastische 10daagse gewenst, geniet er van.
Chris heeft net 2 dagen teambuilding gehad met zijn voetbalteam, van alles gedaan van een quiz, biatlon, golfinitiatie, mountainbike enz. Mountainbiken is echt niet zijn ding, zo'n 15 km te veel gereden, ja als niemand ook de weg goed weet krijg je die miserie!!
Hun ploeg was wel over de hele linie de eerste prijs gewonnen.
Dikke kus van een heel fiere mama xx -
02 Augustus 2010 - 07:34
Carmen:
Dag Leoniekske!!!
Chris vertelde me gisterenavond dat er al TWEE verslagjes van jou op je site stonden! En ik had nog géén enkel gezien, niet gedacht dat je zo snel internet zou hebben! Het was dus leuk om je eerste twee verslagjes vanuit Nepal te lezen!
Vandaag ben je vertrokken op je 10-daagse uitstap, dat wordt genieten!
Het getoeter van de auto's klinkt toch een beetje herkenbaar. Hier in Brussel passen ze wel eens de techniek van dubbelparkeren toe.. Dus meermaals op een dag, kunnen we genieten van een toeterconcert omdat de weg op de duur helemaal versperd is!
Nu ja, het zal het hier wel nog 100 keer ordelijker aan toe gaan dan in Nepal.
Voor de rest mag je van geluk spreken dat je deze morgen al in Nepal zat. We sliepen gisterenavond bij jou thuis en toen ik deze morgen stilletjes naar beneden ging om te ontbijten toen ging het alarm plots af!!! Rob heeft het blijkbaar goed gemaakt en ik was me van geen kwaad bewust! Gelukkig niet de hele hoefslagstraat wakker, want je mama was er op tijd bij! Maar die op nr. 1 zullen het wel gehoord hebben :)
Kijk al uit naar de eerste fototjes!
Groetjes
Carmen
02 Augustus 2010 - 07:45
Opa Jan:
Lieve schat, fantastisch wat een mooi verslag heb je gemaakt. We volgen het samen met rode oortjes.Vandaag gaan we naar een paardenshow in de kop van Noordholland.
Heel veel liefs van ons beiden en een dikke kus van oma en oop. -
02 Augustus 2010 - 12:09
Lieve Van Maelzaeke:
Hallo Leoniek
Bij deze hartelijk dank voor jouw mailtje voor mijn verjaardag! Ik heb op 29 juli ook aan de jouwe gedacht maar jammer genoeg vergeten te mailen de dag voordien (zoals jij deed = een goed idee!)
In ieder geval : beter laat dan nooit. "Gelukkige verjaardig !"
Als ik lees wat jij allemaal meemaakt, zou ik er echt wel willen bij zijn. Ik wilde vroeger ook altijd eens ver weg gaan maar toen leerde ik Filip kennen en 't is er niet meer van gekomen.
Als ik volgend jaar thema India nog eens geef, kan jij misschien komen vertellen !
Ben je ondertussen als 'Boedhist' geworden of kan ik Dario (mocht ik hem binnenkort nog eens zien) gerust stellen?
Ik blijf je verslagen volgen hoor !
Grtjs
Lieve