I love Nepal, but hate the traffic - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Leoniek Vaal - WaarBenJij.nu I love Nepal, but hate the traffic - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Leoniek Vaal - WaarBenJij.nu

I love Nepal, but hate the traffic

Door: leoniekvaal

Blijf op de hoogte en volg Leoniek

24 Augustus 2010 | Nepal, Kathmandu

Namaste

Eerst wil ik even zeggen dat ik blij ben met de trouwe fans en dat jullie zoveel reageren! Blijven doen want dat is echt heel fijn. Als er bij jullie wat spannends gebeurd, laat het maar weten! Zo blijf ik ook op de hoogte!

De tijd vliegt voorbij! Maar dat is zo als je heel veel plezier maakt en het enorm naar je zin hebt! Zo kan ik het kort beschrijven… Wie geen tijd heeft om alles te lezen, heb je toch al een goed beeld van hoe ik me hier voel :) Wie wel tijd heeft, dan komt hier een verslagje van mijn eerste week in het appartement in Sankhu en op mijn werkplek LDC.

Ik begin eerst even met een fietsverhaal doorheen de drukke straten van Kathmandu. We gaan even terug in de tijd, donderdag 12 augustus. Annouschka, Jaap en ik hadden een leuk idee: waarom niet eens met de fiets rondrijden? We besloten om naar Swayambhudinath, beter gekend als de apentempel, te gaan. Nou, langs de kleine weggetjes moet je niet gaan hoor. Je rijdt, je rijdt, je rijdt en dan o ow, een modderplas… Je probeert te versnellen,maar helaas… Daar ga je met je voet. Mmm lekker die modder! Het gaat ook berg op en bergaf. Wel, het bergje op ging ik toch met de fiets aan de hand hoor! Het is bewezen: wielrenner wordt ik nooit! Op een gegeven moment kwamen we bij een trap met onze fiets. “Hup, die fiets op je schouder”, zegt een vrouwtje. Dat zagen we echt niet zitten, dus reden we maar even terug langs de prut! Na een vrij lastige rit kwamen we bij de apentempel! Goh, wat een trappen! En stijl… Daar wat rondgelopen, soort muziektherapie met de singing balls gehad, foto’s gemaakt en wat gedronken. Heel gezellig en schitterend zicht over Kathmandu! O ja, waarom apentempel? Simpel, het stikt er van de apen! Superleuk om te zien hoe ze elkaar controleren op luizen! Of een babyaapje die aan het drinken is bij de moeder. Echt schattig!

Vrijdag ging ik dan voor het eerst naar mijn werkplek met Sietske, de vrijwilligster die er voor mij zat. Om 6u30 samen met Ans vertrokken naar Sankhu, om van daaruit een heel stuk terug te keren tot Jorpatie. Het was een busritje van iets meer dan een half uur. 17 roepies betaal je (17 cent). Lekker knus zo een lokaal busje! Je persoonlijke ruimte? Nou, die heb je niet hoor! Iedereen lekker knus bij elkaar! Soms krijg je zomaar een kind op je schoot geduwd of enkele plastic zakken. Ik heb het nog niet gehad, maar Sietske vertelde me dat. Soms heb je ook zo een lekkere kont in je gezicht of een rugzak..
Vrijdag was het Sietske haar laatste dag dus het stond allemaal in het teken van haar afscheid. Dat was wel een beetje jammer omdat ik haar dan niet heb bezig gezien. Ik werd voorgesteld aan de didi’s, maar omdat Sabine (een vriendin van Sietske die hier enkele weken op bezoek was) ook mee was, hadden ze volgens mij niet echt door dat ik de volgende vrijwilliger was. Dat was wel een beetje raar, maar goed, maandag was een nieuwe dag en dan kwam ik alleen.

Nog even een tussendoortje: zaterdagochtend belde Bharat dat er zondag een staking zou zijn. Die kon wel eens groot zijn en het zou dus goed kunnen dat de bussen niet reden naar Sankhu. Dus wat doe je dan: zaterdag vertrekken naar Sankhu. Nou, ik vond dat helemaal niet leuk. Ik was daar helemaal niet op voorbereid en wilde nog wat dingen doen in Kathmandu. En ik had geen zin om in een stoffig en primitief appartement te gaan zitten. Een klein dipje als gevolg.
Ik beschrijf het appartement even (foto’s komen volgende week of zo). Je komt binnen, trapje naar boven en dan kom je aan een hek. Dat hek is dicht gedaan met een klein slotje. Je maakt het slotje open, loopt het trapje op en hup je bent er al! Toen ik binnenkwam en rondkeek wist ik even niet wat ik zag. Annabeth vertelde al dat het wat stoffig was, maar amai, het was heel stoffig! Je kon niet op blote voeten lopen want dan waren die echt vuil! We hebben geen koelkast, een keuken met weinig kastjen en 2 vuurtjes op gas. Ik zocht de badkamer en vond die: jak, een hurktoilet! En waar is de douche? Ow, die is ook in hetzelfde kamertje als het toilet. In de keuken is er geen water dus dat moet je steeds uit de douche halen. Er is geen livingkje dus ’s avonds gezellig aan de tafel op een supercomfortabele stoel… Goed, het was even slikken in het begin, maar heb er mij ondertussen mee verzoend en heb het er nu enorm naar mijn zin! Ook de powercuts ontbreken natuurlijk niet! Gezellig eten bij candle light!

Mijn eerste week bij LDC is goed verlopen. Ik werd warm onthaald door de didi’s en door de kinderen. Ik heb voornamelijk geobserveerd en de dossiers gelezen. (ja die hebben ze! Weliswaar gemaakt in januari 2009 door vrijwilligers, maar het is er!) Het is echter wat moeilijk communiceren met de didi’s omdat ze nauwelijks Engels kunnen. Gelukkig zijn er Robin en Madaf die wel goed Engels kunnen. Aan hun kan ik dus alles vragen! Het gebouw bestaat uit 3 klassen (er zijn 4 klassen, maar 1 klas zit gewoon buiten onder een stukje afdak), snoezelruimte (kan ik het echt zo noemen?) toiletten, keuken en eetkamer. Boven zijn de slaapkamers. Verder hebben ze ook nog een graspleintje, the office en enkele honden. Het ziet er allemaal al wat oud uit, maar de kinderen hebben het hier wel goed. Het is soms wel lastig om te zien dat die kinderen enkele uren gewoon in de klas op een bank moeten zitten. Of dat ze gewoon 2u kleuren. De meeste kinderen kunnen niet binnen de lijntjes kleuren dus gaan gewoon heen en weer met hun potlood. Maar goed, de didi’s hebben het beste voor met de kinderen en willen veel leren van mij. Ik heb echter wel even duidelijk moeten maken dat ze niet moeten verwachten dat ik de kinderen zal leren spreken in twee maanden ( ¾ van de kinderen spreken niet of maken enkele geluiden).
Het goede nieuws is dat ze midden september verhuizen naar een nieuw gebouw in Sankhu! Ik ben er op de motor met de baas, Rajesh, naartoe geweest! Nou, dat was best wel nog een avontuur hoor. Ik zag Rajesh een helm nemen en ik dacht “ik krijg er ook eentje”, maar nee hoor, ik moest zonder helm op de motor. Dat is blijkbaar normaal. Wel, de rit op de motor… al dat stof! Ik had geen zonnebril aan dus moet enkele keren mijn ogen dichtknijpen. Best wel eng als je door het verkeer slingert… Ook mijn mond hield ik het best dicht! Na een ritje van een half uur, stopten we onder een afdek (nadat we bijna onderuit gingen in de modder). Het was aan het regenen! Maar geen zorgen hoor, Rajesh had een grote regenjas mee! Zo een regenjas speciaal voor op de motor: met twee gaten in. Voor elk kopje één. Tussen die twee gaten was misschien dertig centimeter tussen. Lekker wandelen door de plassen op die manier! Hoeveel keer ik op zijn hielen heb gestapt, jah, je kan het niet tellen op twee handen! Ik zag ook helemaal niets. “You will never forget this”, zei hij! Ja dat klopt! Eenmaal aangekomen in het nieuwe LDC moest ik echt even goed kijken hoor. Zo groot en mooi! 4 echte klassen, een snoezelruimte, grote slaapkamers, terrassen, grote keuken, grote eetkamer… Alles erop en eraan! Ik zie er al naar uit om te verhuizen!
O ja, iedere middag krijg ik lunch rond 14u-14u30 (laat, dus een stevig ontbijt is noodzakelijk!) en echt, dat is soms spicy!!! Maar ze zeggen me dat ik na drie maanden nog chilipepers zal bijvragen omdat het niet spicy genoeg is.. Ik ben benieuwd! Er is steeds ook wel iets dat niet spicy is, dus daar geniet ik heel erg van! En veel water drinken eh...

Vrijdag moest ik alleen naar Kathmandu in een lekker knus busje! De meesten onder jullie weten hoe het mijn met oriëntatievermogen is gesteld, dus ik wist helemaal niet de weg terug naar Thamel vanaf de busstopplaats Ratnapark. Gelukkig was er een heel vriendelijk meisje die dezelfde weg op moest en me dus perfect begeleidde! Wow, de Nepalezen zijn echt behulpzaam! Ze zijn altijd erg geïnteresseerd en vallen je eigenlijk niet lastig. I love Nepal!

Vandaag en morgen zijn het festivals (dag van de man en dag van de koe) dus moet ik niet naar LDC. Ik heb besloten om naar Kathmandu te gaan om daar wat cd’s te kopen, want donderdag mag ik de kinderen en didi’s dansles geven! Nou, ik ben benieuwd! De volgende keer horen jullie hier meer over.

Nou schetebezen, jullie zijn weer op de hoogte van mijn avonturen. Plots besef ik dat ik hier al bijna een maand zit! Wat gaat het snel. Ik vermaak me echt!

Jullie moeten niet meer iedere week een verslag verwachten want het is best wel druk hoor. En als je wat vrije tijd hebt, heb je niet meteen zin om voor die computer te gaan zitten… Maar ik probeer jullie zoveel mogelijk op de hoogte te houden natuurlijk!

Dikke kus

• 24 Augustus 2010 - 08:43

Marja:

Lieve Leoniek

Wat weer een bijzonder verhaal.Je maakt npgal wat mee Leoniek.Vooral wat betreft het fietsen en achterop de motor.Wel spannend.Het lesgeven wat je nu doet zal je straks
    al beter afgaan.Jammer dat je appartement zo vies was.vooral als je beter gewend was.Ik hoop dat je vandaag en morgen het gezellig hebt bij de festivals.Zal je weer bijzondere dingen zien.
    Leoniek nog heel veel succes daar en de groetjes van mij.

• 24 Augustus 2010 - 08:54

Thijs:

Daaaaag lieverd,

Heb weer met de volle aandacht je verslag gelezen. Er is blijkbaar iets met onze gsm's want je berichtjes komen maar half aan, en de mijne volgens mij zelfs helemaal niet! Oja, breng je mij een aapje mee? Eentje zonder vlooien liefst! Bayke en Noppes hebben het nog altijd naar hun zin, en vragen elke dag naar je -.- btw, mijn baas ging op reis en bracht voor niemand iets mee, buiten voor mij (gigantische machette)... Dus ik zit daar nog steeds gebakken denk ik ;-) ah, Ik heb gisteren een nieuwe auto gekocht... (weeral!) Dik tegen mijn zin, maar de verzekering betaald het een groot deel terug omdat ik overduidelijk in mijn recht was bij die botsing. Maar de Nissan is niet meer te maken. Dus daar kan je geen afscheid van nemen ;-) Het is geworden.... dat zal je wel zien als je terug bent... Nu donderdag heb ik 'm al ... NU is het zwembad klaar, maar nu zijn ze vollop bezig aan de tuin .. Je zal het niet meer herkennen als je het ziet. En ik wil echt een aapje, Joris stelde voor om een klein zadeltje te kopen voor Noppes en daar de aap op te leren rijden ... geen goed idee? Ik dacht het wel, het zou nog lucratief kunnen uitdraaien als we ze verkopen aan Cirque du soleil. (Waar ik trouwens tickets voor heb voor ons voor tijdens de kerstperiode). Maar soit, ik moet dringend vertrekken naar het werk nu, nog één ding, ik zag op het nieuws, een 6-tal leerkrachten die met een mobiel schoolbord door de straten van een Zuid-Amerikaans land trokken om daar de kindjes even hun problemen te doen vergeten, en ze even wat aandacht te schenken... En ik dacht, als die mannen in het nieuws komen... Waarom Nikie dan niet? Dus bij deze vertuur ik alsook een mailtje naar VTM ;-) Hup, stop maar met dit te lezen en ga je vermaken! Dikke kus

• 24 Augustus 2010 - 09:03

Piet:

Hoi mijn grote dochter,

Heerlijk om weer een verhaal van je te lezen. Het lijkt wel één groot avontuur, en de mooiste zinsnede die je schrijf is je aanhef: " I love Nepal". Heerlijk, het begint bij mij al te kriebelen om ook daar 21 dagen rond te reizen, en misschien jij voor een paar dagen als gids. Lijkt me te gek.De laatste dagen elke dag in vrwachting van een verhaal van je. Telefoon verkeer met je is uiteraard ook gezellig met van "Ja ik hoor je wel, niet alles dubbel zeggen,ik versta je niet" en daar tussenddor toch nog wat nieuws van je werkplek en je avonturen.
    Begrijp wel dat je het nu een beetje drukker gaat krijgen, je voorbereidingen maken (ik ken dat nog van je dat je les gaf in Oudenaarde en s'avonds lang zat te werken), dan je les geven, je busrit erheen en weer terug.
    Dan is jullie "luxe appartement" een heerlijk rustpunt. S'avonds eten bij candle light, nog een beetje kletsen en dan vermoeid maar voldaan naar je bedje.
    Ik wl eventueel wel eerder komen hoor, dan zal ik jullie appartement eens onder handen nemen zodat alles blinkt.
    Je dansles die je gaat geven zal zeker in de smaak vallen bij de kindjes,dat is je wel toevertrouwd.

Hier in Nazareth geen wereldschokkende dingen. Oh ja toch wel. Net op de radio dat kinderdagverblijf in de Deinzestraat is ontruimd plus woningen omheen. Reden met wegwerkzaamheden hebben ze de gasbuis geraakt dus gas ontsnapt.Maar paniek is niet nodig. Zo zie maar wereld nieuws in Nazareth.
    Van het voetbal ongeval van Chris weet je waarschijnlijk al en dat het te zien is op You Tube. Voor de andere lezers, aanschouw dit op You Tube, onder de search: FC Eeklo-Dikkelvenne.
    Verder gaat hier alles zijn gangetje
    Leoniek vermaak je daar maar, groetjes kus en tot je volgend verhaal.
    Uiteraard ook groetjes en kus aan je reis/verblijf genoten.
    Doeii.
    Piet

• 24 Augustus 2010 - 09:43

Ellen En Hele Span:

Joepie,

een nieuw bericht en dat is altijd leuk!!
    Ja, zie je , je draait al een beetje bij want je hebt al bijna geen tijd meer om te mailen en verslagjes te schrijven. Dat dacht ik wel want er komt zoveel op je af!! Merendeels leuke dingen gelukkig!! Je zit in een compleet andere wereld en dat maakt het allemaal extra spannend.
    Ik hoop dat je leuke CD's kan vinden om op te dansen. Ik weet zeker dat de de didi's en de kids dat hartstikke leuk vinden om jou na te doen. En het grappige is, dat met dansen ineens de hele taalbarriere verdwijnt; prachtig toch! Ga je ze ook nog liedjes leren zingen of is je zangkunst niet zo toevertrouwd, jawel toch?
    Nieuws van hier heb ik niet zoveel. De jongens zijn gisteren weer begonnen met school. Jessica heeft nog een weekje vrij. De tennisclub heeft zijn jeugdkampioenschappen dus daar doen ze alledrie aan mee. Helaas regelmatig een paar buien, maar daar heb je in Nepal ook wel eens last van, geloof ik:) !!
    Nou meis, geniet van het lesgeven en alles wat je meemaakt!!
    Liefs en een dikke kus van Ellen en het hele soepie!!!

• 24 Augustus 2010 - 09:44

Mams:

Hey lieve schat, wat weer een gezellig verhaal, we zaten er al op te wachten. Het weekend zaterdag en zondag verscheidene keren gekeken, nog niets!! Geeft niks hoor meid, we zijn gewoon een beetje nieuwsgierig naar wat je te vertellen hebt. Uiteraard snappen we dat je niet alle tijd hebt en dat je inderdaad soms geen zin hebt om te "computeren". Hoop dat je mijn mailtje gekregen hebt en weer veel nieuwtjes weet. Mt Paul zijn rug is nog niet lekker, MRI laten maken gisteren en hij heeft een beetje hetzelfde probleem als pap en ik. Nu wat rustig aan doen, even niet sporten, het zal even zijn tijd nodig hebben.
    Een heel goeie rescentie van Leonard Cohen van zijn 3 optredens in Gent. Zoals ik je al vertelde was het een superconcert en met een prachtige hemel en heel aangename temperaturen en een prachtig decor.
    Hou je goed en geniet nog van alles en fantastisch dat jullie naar een nieuwe locatie gaan met de school.
    Lieverd eenn dikke kus van mij! Mama

• 24 Augustus 2010 - 12:40

Carmen:

Dag Leoniek!!!

Leuk dat alles zo goed gaat met jou!
    Bij je beschrijving van het appartementje (het stof, water gaan halen uit de douche om af te wassen), dacht ik hmmm: zit zij misschien gewoon verstopt op een zolderkamertje in de visserij :-) maar ik geloof best dat er daar in Nepal nog een tikkeltje meer stof en viezigheid is!
    Hier in België was het vorige week precies herfst! Maandag heeft het geregend voor de hele maand augustus!! Gelukkig vanaf donderdag dan opeens zomerse temperaturen, want ik vertrok naar pukkelpop...voor vier daagjes en het waren de tot nog toe warmste van augustus, dus dat kon niet beter! Leuke optredens gezien, toffe sfeer én nog eens goed genoten van het zonnetje (met rode schouders en neus als gevolg!).
    Nu terug aan het werk en toen je schreef: 'wauw ik ben hier al een maand' dacht ik: 'die maand is snel voorbij gegaan!!!!!' Ik werk nu nog een maand in Brussel en die zal ook snel voorbij zijn, dus snel terug aan het werk want de deadline komt in zicht!

Lieve zoen

• 24 Augustus 2010 - 14:24

Henk Darphorn:

Wat een heerlijk verhaal weer!
    De staking......(zorg er wel voor dat het ook een beetje je eigen feestje blijft he!!!!).
    En de festivals....dag van de man (JAAAAA!!!!!!!) en dag van de koe.....nooit van gehoord :-)

Heel veel succes en plezier verder!

• 24 Augustus 2010 - 22:06

Lieve:

Hey Leoniekje!!!!

Zalig... jouw avonturen!!! Maar bovenal... hoedje af voor wat je daar doet!!! Waarschijnlijk heb je bij je terugreis een extra koffer nodig... eentje waar je al je fantastische ervaringen kan in stoppen... Koester ze één voor één. Je ervaart daar waarschijnlijk meer dan ooit dat geluk écht in kleine dingen zit... Geen luxe maar de glimlach van een kind, het doorgeven van je kennis,... dat is wat nu telt! Geniet er van!!! Chapeau!!!
    Lieve knuffel,

Lieve knuffel,
    Lieve

• 25 Augustus 2010 - 12:05

Opa Jan:

Lieve Leoniek, zojuist teruggekeerd van een paar fijne dagen in Friesland heb je ons weer enorm verrast met jouw prachtige verslag. Het is toch wel een andere wereld en er moet nog wel heel veel gebeuren, dus laten ze maar erg blij zijn, dat jij daar bent !!!
    Fijn, dat je toch enorm geniet van alles en wat zal je een grote ervaring rijker zijn, als je weer terug bent.
    Lieve schat heel veel sterkte voor de komende tijd en we zullen veel aan je denken.
    Lieve groeten en een dikke kus van ons beiden.
    Oma en oop

• 26 Augustus 2010 - 12:17

Je "franse"tante:

Namaste lieve nicht,

Ik zie jouw belevenissen helemaal voor me :
    De fiets is zeker geen gazelle met 18 versnellingen en de remmen zullen niet altijd goed werken….. Het transport op een motorfiets die dwars door het hectische verkeer raast en dan moet je je maar overgeven….niks voor mij.
    Het lokale transport zorgt altijd voor verrassingen, waarbij pech ook regelmatig voorkomt. Dus dan maar allemaal uitstappen en geduldig wachten. Zal je ook nog wel een keer meemaken..
    Wat ik ontzettend in je waardeer is jouw aanpassingsvermogen, ook al zal je heus wel eens een dipje hebben. Ik ben trots op mijn nicht! Ik zie mam nog niet wonen in een appartementje met hurktoilet!
    En dan de kindertjes, dat is ook wel even anders: niet verwend en heel gauw blij. Dus zal je enorm veel voldoening krijgen van jouw activiteiten en inzet. Vergeet niet om veel foto’s te nemen van ze en als je kans ziet om ze af te drukken (in Nepal zal waarschijnlijk moeilijk zijn), maar in België moet dat lukken. Dan kunnen pap en mam ze meenemen in oktober. Leuke verrassing voor de kinderen…..
    Leoniek, geniet van je avontuur en tot gauw horens.
    Dikke kus, ook van Philippe

• 26 Augustus 2010 - 19:55

Ellen Van Houten:

Lieve Leoniek!
    Nou eindelijk de eerste reactie vanuit Zaandijk. Geweldig je verslagen! Eigenlijk te veel informatie om in één keer door te lezen, we gaan dus nog wel een keer op herhaling. Maar voor de eerste keer zijn we 'bij'. Vorige week had ik je mam aan de telefoon en die vertelde van je reisverslag en hoe deze te vinden op het internet. We zijn er door drukte niet direct aan toegekomen. Vanavond hadden we het onszelf beloofd: lekker lezen, kijken en reageren. Echt ongelofelijk dat je er alweer een maand bent maar je hebt het enorm naar je zin en hebt al machtige dingen gezien en meegemaakt. Een ervaring voor het leven maar dat was natuurlijk wel te verwachten. We reageren snel weer. Peter, Ellen, Lotte en Merel

• 30 Augustus 2010 - 17:43

Oom Fred:

Lieve Leoniek,

Net terug van een week Portugal en nu gedoken in je boeiende Reisverslag! Wat je in korte tijd toch allemaal mee kan maken, en wat beschrijf je het geweldig op je personal-site!Gewend aan de eet en drinkgewoontes en nu druk aan de arbeid met de kinderen.Je hebt al veel adviezen van je ervaren oom en tante gekregen heb ik gelezen , en neem ze dan ook maar ter hand.Mijn advies: Geniet van elk moment!!!!! ook bij een beetje tegenspoed.
    Ik blijf je volgen!! Dikke kus , Fred

• 01 September 2010 - 06:46

Viva:

Dag Leoniek
    Wat vind ik het allemaal spannend, zo een totaal andere wereld!! Amai maar wat kan jij alles zo mooi beschrijven, ik zie het helemaal voor mij.
    De tijd vliegt hé, geniet er nog van want voor je het weet ben je weer in een totaal andere wereld hé met weinig stof, minder regen (alhoewel) en een gezellige thuis.
    Groetjes en dikke zoen

• 03 September 2010 - 12:55

Valerie:

Namaste Nikie
    (zalig mooi, namasté "het licht in mij groet het licht in jou!")
    Had gisteren je mam aan de lijn ivm de kinderdans en toen wist ik eindelijk waar je blog stond!
    Wat fijn om dat allemaal te lezen! Beetje jaloers en heimwee naar reizen, maar we kunnen niet alles hebben in het leven :)
    Dank je voor de verjaardagswensen, by the way.
    Hier geen spannende verhalen, wachten op de zon en ervan genieten als ze schijnt, alle lessen herstarten en das weer fun. In het 1sem ga ik dans jeugd geven. Elena neemt KD 1 & 2 over daar ik gewoon geen tijd meer heb om het goed voor te bereiden. En in de 2de sem neemt Lies dans jeugd over zij zit nu op erasmus en doe ik enkel nog de bodysculpt. Men agenda was een beetje overvol dus een beetje schiften is de boodschap.

Geniet daar maar gewoon van volle teugen van al je avonturen, als het fun is vliegt het inderdaad zo voorbij! De groeten aan Shiva (my favorite -he's the lord of the dance!) Ik wen sje nog reuze veel avonturen en allemaal mooie dingen en duizend tonnen geluk en een nieuwe paraplu :)

Ik zal je eens heerlijke dahlsoep maken als je terug bent en dan mag je ook met je vingers eten hoor! ;)